Afbeelding
Foto: Dennis Dekker

Personenvervoer voorziet in groeiende behoefte

· leestijd 2 minuten Algemeen

EPE - De vrijwillige hulpdienst Kruimelschaar in Epe bestaat volgend jaar een halve eeuw. 

Veel van de werkzaamheden die de vrijwilligers van deze welbekende hulpdienst doen, mogen daarom bekend geacht worden. Zo verlenen ze onder meer palliatieve terminale zorg in hun eigen hospice Casa Vera in Epe. Ook vormt een groep vrijwilligers een aloude telefooncirkel en worden er klusjes in de tuin van hulpvragers gedaan of wordt er een stukje met hulpvragers gewandeld. Personenvervoer is een andere belangrijke vorm van hulpverlenen. Zwaantje Nooteboom, Thy Pham en Jan Hulshof vertellen erover. Mensen wegbrengen en ophalen. Naar een familielid of de supermarkt, dokter en tandarts. De afdeling personenvervoer van de vrijwillige hulpdienst Kruimelschaar voldoet nog altijd enorm in een behoefte. Sterker: steeds meer. De aanvragen lopen jaarlijks op. Vorig jaar zijn er zelfs 1833 ritjes geweest.

Zwaantje Nooteboom uit Oene is vanuit het bestuur van de Kruimelschaar onder meer aanspreekpersoon voor dit onderdeel personenvervoer. “Ons werkgebied ligt in de dorpen Epe, Emst en Oene. Maar bestemmingen buiten deze drie dorpen worden natuurlijk aangedaan. Veel ouderen moeten af en toe naar het ziekenhuis. Dit ritjes verzorgen we ook.” 

Deze vorm van personenvervoer draait niet om autorijden alleen. Vrijwilligers doen veel meer dan dat. Soms fungeren ze als luisterend oor, soms dragen ze de boodschappentas. Vrijwilliger Thy Pham uit Epe vertelt dat ze zichzelf een klein jaar geleden als vrijwilliger aangemeld heeft. “Ik gaf aan dat ik op zondagmiddag wel een paar uurtjes ruimte had.” Sindsdien rijdt ze een oudere man van zijn huis naar het verzorgingstehuis waar zijn vrouw woont. “Ik heb inmiddels een hechte band met hem opgebouwd. Zijn vrouw heeft dementie, hij wil haar graag bezoeken en ik help een handje mee.” De meneer heeft een rollator en kan zich daar prima mee redden. Maar de rollator in en uit zijn auto halen, wordt lastig. Vandaar dat hij gestopt is met autorijden. Hij meldde dat bij de Kruimelschaar en wordt sindsdien gehaald en gebracht door Thy. “Deze vorm van personenvervoer is enorm belangrijk”, vindt ze. “Door vergrijzing krijgt Nederland de komende jaren te maken met meer van deze hulpvragen. Halen en brengen van deur tot deur maakt ouderen weerbaarder tegen eenzaamheid. De meneer waar ik chauffeur voor ben, is al 60 jaar getrouwd met zijn vrouw. Door de hulp van de Kruimelschaar kan hij haar blijven bezoeken. De hulpdienst springt daarmee in een gat waar steeds meer oudere mensen behoefte aan hebben.”

Jan Hulshof uit Epe is sinds 2017 ook chauffeur. Daarnaast is hij de coördinator van de groep personenvervoer. “Dat maakt dat verzoeken bij mij binnenkomen. Vervolgens bel ik de vrijwilliger die aangegeven heeft tijd te hebben en breng ik hen bij elkaar. Onze afdeling is 24-7 bereikbaar via telefoonnummer 06-10135980. Let op: mensen moeten hun verzoek wel maximaal twee dagen van te voren indienen. Dan is de autorit goed in te plannen.” Meer weten over de tarieven van personenvervoer of wil je vrijwilliger worden? Bezoek dan de website www.kruimelschaar.nl eens. Foto en tekst Dennis Dekker.